KrF ønsker å ta imot flere Syria-flyktninger.

Thore Vestby

Nok en sak fra Amta og denne gangen; Marte Marie Frisell:

Thore Vestby nøler i saken om flere syriske flyktninger.

Ja i høst – usikker nå.

Lokale toppolitikere håper Frogn-ordføreren sier endelig ja til flere flyktninger.

 

I mandagsavisa ba ordfører Thore Vestby og Frogn kommune om utsettelse på å svare staten om mottak av flere flyktninger. Fristen var 27. mai, og både Ås og Nesodden svarte et rungende ja.

I saken sier Frogn-ordfører Thore Vestby (H) at han tror det er lurt å avvente Stortingets vedtak – om Norge skal bosette 10.000 syriske kvoteflyktninger i 2015 og 2016.

Dette er en helt annen tone enn da Vestby og Nina Sandberg (Ap), ordfører på Nesodden, gikk sammen om å be regjeringen om å ta imot flere syria-flyktninger i høst.

– Jeg forstår at noen kommuner trenger utsettelse. Samtidig er dette en ekstraordinær situasjon, og jeg syns man bør legge seg i sælen for å bidra. Norge må ta sitt ansvar, sier Sandberg, som håper Frogn sier ja til flere flyktninger.

Ønsker flere

Saken skal behandles i Frogn kommunestyre 15. juni, og rådmannens innstilling er at «Frogn kommune øker bosettingen med inntil fem flyktninger i 2015 og med ytterligere seks i 2015 dersom Norge bosetter 10.000 syriske kvoteflyktninger i 2015 og 2016, og med en økning av bosettingen av flyktninger i 2016 med åtte personer».

– Rådmannen har lagt seg på en betydelig utvidelse av det vi har sagt at vi skal ta imot, og Venstre er innstilt på å stemme for hans innstilling, sier Erik Lundeby i Frogn Venstre.

Han oppfatter utsettelsen som en praktisk ting- at de må vente til det var et politisk møte å ta opp og vedta saken i.

– Jeg regner med at sammen med KrF, Ap og SV vil vi få flertall for rådmannens innstilling i kommunestyret, sier han.

Frogn KrFs Bente Bjerknes bekrefter at de vil gå inn for å ta imot flere syria-flyktninger. Hun stusser på Vestbys uttalelser i Amta på mandag.

Overrasket

– Det er overraskende, men jeg håper Frogn Høyre stiller seg bak rådmannens forslag, som KrF vil gjøre, sier hun.

Hun mener det er viktig med størst mulig oppslutning.

– Vi står mye sterkere om alle er enige om å få dette til. Samtidig opplever jeg at Frogn kommune er godt rustet, og vi har en befolkning som er åpen og inkluderende, sier Bjerknes.